פרגולה היא מבנה חיצוני אשר נועד בעיקר ליצור מרחב מוצל מפני השמש. עם זאת, במדינה שלנו ישנם גם ימים גשומים שאינם קרים מדי וברגע שמגנים על המרחב מפני הגשם, אפשר לבלות בחוץ שעות נוספות. היום אפשר לראות מגוון רחב של פרגולות כשלכולן יכול להתווסף פתרון של הגנה מפני הגשם.
הפרגולות עצמן יכולות להיות בנויות בדיוק על פי התוכניות, מעץ או מאלומיניום, כשפתרון הגנה יתווסף אליהן. ישנם מספר פתרונות הגנה אשר נבדלים זה מזה ביישום ובחוויה ובתכנון נכון אפשר לקבוע מראש מה הכי נכון לבני הבית. תכנון נכון הוא מילת המפתח בכל הנוגע לבניית הפרגולה כשכבר בשלבים הראשונים יש לחשוב על הנראות של המרחב, על החומר שיוביל את הקונסטרוקציה ואת אופן השימוש במקום.
פרגולה למרפסת נגד גשם - פתרונות הגנה מהגשם
הפרגולה היא הרבה יותר מקירוי של המרחב החיצוני. היא מהווה מרחב שאפשר לשבת תחתיו והיא יכולה לשנות לחלוטין את המראה של הבית. פתרונות הגנה מפני הגשם יכולים להיות אסתטיים ולמעשה הם לא משנים את המראה של הפרגולה. היום אפשר לבחור מבין מספר פתרונות כשלכל מקום ופרגולה יתאים פתרון שונה, אך אלו העיקריים שבהם:
סנטף לפרגולה
סנטף הוא אחד החומרים השימושיים לקירוי פרגולה. מדובר בחומר המבוסס על פוליקרבונט, אטום לחלוטין למים ובעל מראה גלי. את המראה הגלי לא ניתן לראות בישיבה תחת הפרגולה, אך כדאי לדעת כי הסנטף אינו אוטם את רעש הגשם ויש שיגידו שרעש הטפטוף אפילו חזק. זהו פתרון יעיל במיוחד כשרוצים לשים תחת הפרגולה רהיטים ומכשירי חשמל אך הוא פחות ידידותי מבחינת שימוש בפרגולה בזמן שיורד גשם.
יריעות PVC
יריעות PVC הן למעשה יריעות פלסטיות המשמשות כקירוי מעל הפרגולה. גם במקרה הזה לא ניתן לראות אותן כשיושבים תחת הפרגולה. היריעות נחשבות לחזקות מאד, האטימות שלהן מוחלטת והן יכולות להיות מיושמות בפרגולות עץ, אלומיניום ובגגות במבוק. בהתאם לשיטת היישום ולבקשה, ניתן לקבוע כי היריעות יגיעו עם מנגנון חשמלי ובכך לאפשר פתיחה וסגירה שלהן.
פתרונות חשמליים וידניים
אפשרות שיכולה להתאים לחלק מבעלי הבתים היא יצירת מחסה המתבסס על מנגנון חשמלי. סוככי מסך יכולים להיפתח או להיסגר, באופן ידני או חשמלי ולהעניק איטום מוחלט מפני הגשם. היתרון של פרגולה חשמלית הוא בכך שאפשר לחסום את הגשם לחלוטין מבלי לוותר על כניסת האוויר למרחב. כאשר אפשר לשלוט בתנועת האוויר בחלל החיצוני הוא הופך לשימושי בכל ימות השנה.
טיפים שיש להתייחס אליהם בבניית הפרגולה
רוב בעלי הבתים בישראל מעדיפים לבנות פרגולה עם הגנה מפני הגשם כיוון שאין לכך השפעה אסתטית אך ישנם יתרונות בשימוש המרחב. על אף שישראל לא שופעת בגשמים, ברגע שהפרגולה מוגנת מהמים, אפשר לשים תחתה חפצים ורהיטים שונים בלי לחשוש מכך שהם ייפגעו. היישום לא מורכב אך חשוב להביא בחשבון את הטיפים הבאים:
חשיבה על הניקוז
ברגע שהתקבלה ההחלטה להתקין פרגולה למרפסת נגד גשם יש לחשוב על הניקוז. ללא חשיבה מתאימה המים פשוט יזרמו במורד הפרגולה ובסיומה הם ישפכו למקום שיהיה להם הכי נוח. אם זוהי פרגולה במרפסת, ניתן לשער שהמים ירדו למרפסת או לשכנים. אם זוהי פרגולה בחוץ, עלולים להצטבר מים בקצה הפרגולה ובסופו של דבר לפגוע בתשתית.
איטום מלא של הפרגולה
חשוב מאד שהפרגולה תהיה אטומה לחלוטין אחרת התוצאה תהיה טפטוף בחלקים מסוימים של הפרגולה. בהתייחסות לאיטום יש להסתכל לא רק על הגג אלא על כל נקודת חיבור שישנה בפרגולה. יש לחשוב איך יזרמו מי הגשמים כך שאפשר יהיה לשבת תחת הפרגולה ולהניח בה חפצים, רהיטים ואפילו מכשירי חשמל ללא כל דאגה. ישנן גומיות איטום מיוחדות המיועדות לשימוש חוץ שכזה בנקודות שעשויות להתגלות כרגישות.
בחינת המנגנון החשמלי
במידה והוחלט לשלב מנגנונים חשמליים שונים יש לשים לב לחיווט ולוודא כי הוא בטוח. את העבודה יבצע חשמלאי ובכל מקרה יש לבדוק כל חפץ שנמצא בחוץ ולהציב אותו רק במקום המיועד לו. בפרגולה אפשר להתקין מערכת תאורה, להוסיף מאוורר ולשים נקודות חשמל שישמשו למכשירים שונים. מגע עם מים עלול לייצר קצר חשמלי ולהוות סכנה. יש לוודא כי חשמלאי מבצע בדיקה של כל נקודות החשמל.